jezelf ontwikkelen tot een vrije denker en doener

In ieder mens leeft de kiem van een in zichzelf gegronde vrije persoonlijkheid. Een manier om deze kiem te wekken is door ons te verdiepen in de Filosofie van de vrijheid van Rudolf Steiner. Dit boek is niet zomaar een filosofieboek in de gebruikelijke zin. Rudolf Steiner: “(…) dit boek is een organisme, en dit boek doorwerken houdt een innerlijke training in.”

Elk jaar verzorg ik één of twee scholingscursussen Filosofie van de vrijheid voor iedereen die deze training wil doen*. Elke maand een dag van 10 tot 17, vaak bij één van de deelnemers thuis, soms op een vaste locatie. Aan groepen van maximaal twaalf mensen. Voorkennis is niet nodig. Uitgangspunt zijn de mensen zoals ze daar en dan zijn en hoe ze op dat moment denken en voelen. Het is zelfs niet nodig om het boek zelf te lezen als je dat niet wilt.

We bouwen gezamenlijk de Filosofie van de vrijheid op, ik vertel en vat samen en stel vragen. We doen denk- en waarnemingsoefeningen. We wandelen. We voeren onderzoeksgesprekken, dat wil zeggen, we delen met elkaar wat we zien en beleven aan de oefeningen die we doen. Alles is goed. Zo ontwikkelen we inzicht in hoe een ieder van ons denkt en voelt, hoe we onszelf kunnen begrijpen als deel van de werkelijkheid en hoe we onze vrije wil kunnen ontwikkelen.

De eerstvolgende cursus start op zondag 29 april 2018 op een vaste locatie in Hilversum.

data van de scholingscursus:
De zondagen 29 april, 27 mei, 17 juni, 23 september, 21 oktober, 18 november, 16 december, 20 januari 2019, 24 februari en 24 maart

tijden:
Van 10.00 uur tot 17.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur)

locatie:
Het Atelierhuis
Naarderstraat 84
Hilversum (vlakbij station Hilversum)
zie ook: Atelierhuis Hilversum

kosten:
De kosten zijn € 726,– inclusief BTW, koffie/thee en lekkers, lunch zelf meenemen graag. (Betalen in termijnen is mogelijk.)

informatie en aanmelden:
Voor informatie en aanmelden kun je bellen (06-14687873) of mailen: vraag@filosofievandevrijheid.nl

eerst oriënteren op deze scholingscursus?
Dat kan tijdens de oriëntatiedag op zondag 8 april, zie hier: oriëntatiedag

Jac Hielema

*Maaike: “Ik ben me dankzij jouw cursus bewust geworden van het feit dat we als mens voor elk probleem eigenlijk ontelbare oplossingen ter beschikking hebben als we ons maar tot de oerbegrippenwereld wenden. En dankzij jouw doorleefd zijn met de Filosofie der Vrijheid heb je voor mij dit boek tot leven weten te brengen in mijn hart zonder dat ik mijn hersens heb hoeven te laten kraken. Ik vond, en vind nog wel, delen van het boek ontoegankelijk maar ben enthousiast geworden om me ermee bezig te houden in plaats van het als plicht te zien.”