jezelf ontwikkelen tot een vrije denker en doener

In ieder mens leeft de kiem van een in zichzelf gegronde vrije persoonlijkheid. Een manier om deze kiem te wekken is door ons te verdiepen in de Filosofie van de vrijheid van Rudolf Steiner. Dit boek is niet zomaar een filosofieboek in de gebruikelijke zin. Rudolf Steiner: “(…) dit boek is een organisme, en dit boek doorwerken houdt een innerlijke training in.”

Elk jaar verzorg ik één of twee scholingscursussen Filosofie van de vrijheid voor iedereen die deze training wil doen*. Elke maand een dag van 10 tot 17, steeds bij één van de deelnemers thuis. Aan groepen van maximaal twaalf mensen. Voorkennis is niet nodig. Uitgangspunt zijn de mensen zoals ze daar en dan zijn en hoe ze op dat moment denken en voelen. Het is zelfs niet nodig om het boek zelf te lezen als je dat niet wilt.

We bouwen gezamenlijk de Filosofie van de vrijheid op, ik vertel en vat samen en stel vragen. We doen denk- en waarnemingsoefeningen. We wandelen. We voeren onderzoeksgesprekken, dat wil zeggen, we delen met elkaar wat we zien en beleven aan de oefeningen die we doen. Alles is goed. Zo ontwikkelen we inzicht in hoe een ieder van ons denkt en voelt, hoe we onszelf kunnen begrijpen als deel van de werkelijkheid en hoe we onze vrije wil kunnen ontwikkelen.

De volgende cursus van negen vrijdagen start op vrijdag 29 januari 2016 en zal op één locatie vlakbij Amsterdam Centraal gehouden worden. Om precies te zijn in: Galerie-Theater De Wisseling aan de Herengracht 57, 1015 BC in Amsterdam. De kosten zijn € 450,– inclusief 21% BTW, koffie/thee en lekkers. Wel zelf een lunch meenemen graag.

Dit zijn alle data: de vrijdagen 29 januari, 26 februari, 25 maart, 29 april, 20 mei, 23 september, 21 oktober, 18 november en 16 december 2016

Als je vragen hebt of je wilt aanmelden voor deze scholingscursus, dan kun je mailen naar info@jachielema.nl of bellen 06-14687873.

Jac Hielema

*Maaike: “Ik ben me dankzij jouw cursus bewust geworden van het feit dat we als mens voor elk probleem eigenlijk ontelbare oplossingen ter beschikking hebben als we ons maar tot de oerbegrippenwereld wenden. En dankzij jouw doorleefd zijn met de Filosofie der Vrijheid heb je voor mij dit boek tot leven weten te brengen in mijn hart zonder dat ik mijn hersens heb hoeven te laten kraken. Ik vond, en vind nog wel, delen van het boek ontoegankelijk maar ben enthousiast geworden om me ermee bezig te houden in plaats van het als plicht te zien.”